top of page
  • Yazarın fotoğrafıTELKİN DERGİSİ

PK (Peekay) Film Eleştirisi / Mikail AKSU

Eleştirime başlamadan önce şunu söylemem gerekir ki Telkin dergiye yazmaya başladığım günden beri benim için yazı yazacağım en son kategori “film eleştirisi” kategorisiydi. Çünkü ben, çok film izleyen biri değilim ve izlerken de öyle çok eleştirel gözle bakmam.

Ancak film konusunda fikirlerine değer verdiğim bir arkadaşımın ısrarı üzerine PK’ı (Pekaay’ı) izledim. Söylediğim gibi her ne kadar film kültürüm olmasa da filmi çok beğendim. Hatta izlerken kendi kendime “Bu filmi dergide mutlaka kaleme almalıyım.” dedim ve şimdi de filmde hoşuma giden noktaları başlıklar halinde sizlere sunacağım.


Hint Sinemasının Renkliliği
PK bir Bollywood komedi filmi. Ama aklınıza hemen klasik komedi filmleri gelmesin. Çünkü filmde o kadar güzel bir harmanlama var ki ilk duyunca yadırgamamak elde değil. Bu harmanlamayı şöyle izah edebiliriz: Uzaydan gelen bir adamın farklı dinlerde serüvenler geçirerek Tanrı’yı bulma çabası ve bunun komedi kullanılarak anlatılması. Gördüğünüz gibi çok farklı, yadırganacak bir konu. Ancak bu harmanlama o kadar başarılı bir şekilde yapılmış ki bu başarının arkasındaki sebeplere de bir göz atmamız gereklidir.

Öncelikle Hint filmlerinin renkliliğini az çok bilirsiniz. Renkten kastımız sadece kameraya yansıyan “maddi” görüntüler değil Hint kültürünün “manevi” renkliliği. Hindistan’ın çoklu kültür ve inanç yapısı filme çok güzel yansıtılmış. Karakterimiz dinler arasında maceralarını yaşarken her dinin belirli başlı simgeleri filmde gösterilmiş. Hindu tapınakları ve ibadet şekilleri, Hristiyanlık ögeleri, İslam camileri hatta İslam’ın diğer mezhepleri, bu dinlere ait giyim tarzları filmde gösterilmiş. İlk başta karakterimizin dinlerle savaş verdiğini sanabilirsiniz ancak durum pek de öyle değil. Baş karakterimiz PK’ın asıl savaşı, dini sorgulamadan yaşayan insanları aldatan, insanları bazı sahte mucizelerle kandırmaya çalışan sözde din adamlarına karşı.


Renklilik

Hint sinemasının renkliliğini manevi yönden ele almaya devam edelim. Filmdeki renk, karakterlerin ruhuna da yansımış. Başrol Aamir Khan’ın (PK’ı canlandırıyor) komik, acemi tiplemesi; Anushka Sharma’nın (Jaggu’yu canlandırıyor) uzaylı tanıma yolundaki heyecanı, yerinde duramayışı filme çok güzel bir şekilde yansıyor. Aynı zamanda karakterlerin doğal, samimi ve heyecanlı halleri, onları sanki evinizden biriymiş gibi hissetmenize sebep oluyor ki bu da filmi beğenmemdeki en önemli etkenlerden. Hint sinemasının maddi boyuttaki rengine bakarsak filmimizin renk paleti canlı renklerden oluşmakta. Atmosfer asla koyu gri, karanlık değil. Solgunluktan kesinlikle uzak canlı renkler, cıvıl cıvıl kıyafetler, çeşit çeşit desenler sizin seyir zevkinizi artırmada önemli bir rol oynuyor.

Müzikal

Filmlerde pek alışkın olmadığım ve örneğini sadece Disney Channel’ın gençlik dizilerinde gördüğüm müzikal sahnelere PK’da da rastladım. Hollywood’un aksiyonlu sahnelerine tutkulu biri olarak bu müzikal bana farklı geldi ve aslında bayağı da mutlu etti.


PK'nin film boyunca büründüğü karakterler

Çünkü İngilizce duymaktan artık sıkıldığımız, başka yabancı dillerin farklı söyleyiş tarzlarını duymak istediğimiz şu dönemde Hint müzikleri ve buna uygun koreografiler, danslar sizi mest ediyor. Ayrıca araya konulan bu müzikaller dinlenme etkisi de yaratıyor. Çünkü yoğun ve heyecanlı bir şekilde izlerken araya müzikalin girmesi, kendinizi onun kollarına bırakmanız filmde dinlendirici bir etki oluşturuyor. Müzikler de öyle basit film müziği olmayıp tam tersine konuya paralel, o anki ahvali anlatan, sözleri ve bestesi anlamlı harika müzikler. Hatta film bittikten sonra YouTube’a baktığımda filmin müziklerinin 30 milyona varan dinlenmelere ulaştığını görünce şaşırdım. Bu da insanların PK’ın müziklerini severek dinlediğine önemli bir kanıttır.


Danslar konusunda ise pek konuşmaya gerek var mı bilmiyorum. Zaten müzikler dansla daha bir anlamlı. Bizim kültürümüze uzak farklı hareketlerle yapılan bu Hint danslarını çok seveceksiniz.


Bu Film Komik Mi?


Filmi övdük güzel dedik peki komik mi? Evet bu film komik. Filmin birçok çok yerinde güldüm, basit espriler yoktu. Hareketli ve sözlü esprilerin çoğu gayet başarılıydı. Filmin başında PK’ın Terminatör sahnelerini aratmayacak şekilde gelmesi de özellikle komikti.


İzleyeceğiniz 2 saat 33 dakika boyunca gülecek, eğlenecek belki arada hüzünlenecek ama en nihayetinde film bittiğinde “Ne güzel filmmiş güldük eğlendik, öğrendik.” diyeceksiniz.


Şaşırtan Dil Meselesi ve Olumsuz Eleştiriler


Siz de benim gibi ilk defa Hint filmi izleyecekseniz Hintçede birçok İngilizce kalıbın olduğunu duyunca şaşıracaksınız. Yabancı kelime değil direkt kalıp alınmış. İlk başlarda filmin dili Hint aksanlı İngilizce mi yoksa Hintçe mi anlamakta zorlandım. Sanırım zamanında Hindistan-İngiltere ilişkileri Hintçeye çok fazla etki etmiş. Bunu dil meselesini sadece şaşırdığım için söylüyorum yoksa filme olumsuz anlamda bir etkisi kesinlikle yok hatta bazen ani tepkileri İngilizce söyledikleri için (mesela “Best of time!”) bu tepkileri altyazıya bakmadan ana dilinde anlamak daha güzel duygular hissettiriyor. İngilizcenin haricinde filmde kulağınıza birkaç Türkçe kelime (mesela “dünya”) çalınması, sizi ayrıca mutlu edecek.

PK farklı dinlerde Tanrı'yı arıyor.


PK’ı konu, konunun işlenişi, görüntü yönetmenliği bakımından gayet başarılıydı. Ancak teknik anlamda birkaç olumsuz eleştirim var. Hollywood filmlerine nazaran bilgisayar efektleri pek gelişmiş değil. Sosyal medyada gördüğünüz komik Hint efektleri tabii bu filmde mevcut değil ancak koskoca sektör Bollywood’u göz önüne aldığımızda bu bilgisayar efektleri bence biraz yetersiz kalmış.

Son olarak söylemeliyim ki evde kaldığınız, psikolojinizin pek de düzgün olmadığı şu dönemlerde bir nebze olsun kendinize bir şeyler katmak; gülmek, eğlenmek, öğrenmek yani kısacası moralinizi düzeltmek isterseniz bu filmi kesinlikle izlemelisiniz.

13 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör
bottom of page