top of page
  • Yazarın fotoğrafıTELKİN DERGİSİ

Bir Türk Dünyaya Bedeldir / Ömer Can Topçu

Türk çiftin kurduğu BioNTech firmasının ürettiği aşı, tüm insanlığa umut oldu. Uzun süredir mücadele ettiğimiz Covid-19 salgınında vaka ve ölüm sayılarının tekrardan tüm dünyada yükselmeye başlamasıyla herkes gözünü tıp dünyasından gelecek güzel haberlere çevirdi. Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci, bu beklentileri boşa çıkarmayarak tüm insanlığa en büyük hediyeyi verdi.

Uğur Şahin, 19 Eylül 1965 tarihinde Hatay’da dünyaya geldi. Daha sonra ailesinin maddi zorluklar yaşaması ve iş sıkıntısı sebebiyle Niğde’ye taşındılar. Şahin ailesi, Niğde şehrinde de dikiş tutturamayınca Almanya’ya çalışmak için göçme kararı aldı. Baba Şahin, Almanya’nın Köln şehrinde Ford fabrikasında işe girdi ve ailesinin daha rahat bir yaşam sürebilmesi, çocuklarının daha iyi bir eğitim alabilmesi için uzun saatli mesailerde çalışmaya başladı.


Genç Uğur, Alman televizyonunda seyrettiği ‘‘Ölümsüzlük Öldürücüdür’’ adlı belgesel sebebiyle küçük yaşlardan beri doktor olmak istiyordu. Yaşadığı Köln şehrinde bulunan Köln Üniversitesinde Tıp Bölümünü bitirerek doktor oldu. Çalışmalarına üniversite bünyesinde devam etmek isteyen Şahin; Hamburg’daki üniversiteden, akademisyenlik yapmak üzere kabul aldı. Kanser hastalığına karşı kemoterapi tedavisini geliştiren Paul Ehrlich’i kendisine örnek alan Şahin, kanser hastalığı üzerinde çalışmaya başladı. Uğur Şahin’in kanser hastalığı için geliştirdiği aşının, kanserli hücre ile sağlıklı hücreyi ayırt edebilmesi tıp dünyasında büyük bir etki yarattı.

Uğur Şahin’in doğduğu ev

Özlem Türeci, Türkiye göçmeni olan bir ailenin çocuğu olarak 1967 yılında dünyaya geldi. Babasının çalıştığı hastanede çokça vakit geçiren genç Türeci, hasta bakıcı rahibelerden etkilenerek doktor olmayı istedi. Üniversite tahsilini Saarland Üniversitesinde Tıp Bölümünü okuyarak yaptı. Çalışmalarını üniversite bünyesinde devam ettiren Türeci, kansere karşı tedavi geliştirme konusuna yoğunlaştı. 2001 yılında Uğur Şahin ile GanyMed şirketini kurarak çalışmalarını orada devam ettirdi. 2002 yılında meslektaşı olan Uğur Şahin ile yaşamını birleştiren Özlem Türeci, ‘‘Düğün günümüzde dahi laboratuvarda çalıştık.’’ diyor. 2001 yılında GanyMed şirketini kurarken Türkçe’deki ‘‘ganimet’’ kelimesinden esinlendiklerini söyleyen çift, 2016 yılında şirketlerini 1.3 milyar euroya sattılar. Çift 2008 yılında birkaç ortakla beraber BioNTech’i kurdu. Özlem Türeci BioNTech’te kurucu olmakla beraber BioNTech’te Tıp Şefi olarak görev yapmaktadır. Onlarca tıp ödülü alan Özlem Türeci, Covid-19’a karşı aşıyı üreten ekibin en önemli isimlerindendir.

Uğur Şahin’in doğduğu ev

Uğur Şahin ve Özlem Türeci, ‘’melanom’’ adı verilen cilt kanseri üzerine çalışmalar yapmakta ve aşı üretme konusunda uğraşlar vermekteydi ancak Aralık 2019 tarihinde ortaya çıkan Covid-19 sonrası zorlu bir karar almak zorunda kaldılar. Ocak ayında bu virüsün tüm dünyaya yayılacağını sezen Özlem Türeci ve Uğur Şahin, BioNTech yönetim kurulunu bir araya getirerek Covid-19 üzerine çalışmalar yapma konusunda onları ikna etti. Bu konuda Uğur Şahin ‘‘Yeni görevimiz bu virüsü yenmek. Bu insani bir görev.’’ demiştir.

Dünyayı Covid-19’dan kurtarmaya en büyük aday olan üretilen bu aşının arkasındaki iki insanın da Türk olması, Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘’Bir Türk dünyaya bedeldir.’’ sözlerini akıllara getiriyor.


Türk bilim insanlarının son birkaç yılda Aziz Sancar, Uğur Şahin ve Özlem Türeci sayesinde arkalarına aldıkları rüzgâr ile büyük işler başarması hiç de şaşırtıcı olmaz. Umuyoruz ki önümüzdeki günlerde de Türk bilim insanlarının bilim dünyasına katkıları kesilmeden devam eder ve bilim üretmek bu güzel memlekette bir kültür haline gelir.

Özlem Türeci’nin babasının Türkiye’de yaşadığı ev

31 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör
bottom of page